Waarom code complexiteit uitmaakt header image

Waarom code complexiteit uitmaakt

Complexiteit van code maakt uit, omdat het onderhoud van code de meeste tijd inneemt.

“Any fool can write code that a computer can understand. Good programmers write code that humans can understand.” — Martin Fowler

Een belangrijkrijk onderdeel van het schrijven van leesbare code is het structureren van de code zodat het voor de meeste mensen goed te begrijpen is. Dit bespaard tijd en moeite om dit te onderhouden en uit te breiden.

Complexe code is moeilijk te lezen, lastig te onderhouden en kost moeite om te begrijpen. Complexe code kost meer tijd, en kost dus ook meer moeite om deze te onderhouden. Hoe meer complexe code je hebt, hoe langzamer de ontwikkeling van je software gaat.

Goede gestructureerde code/goed ontwerp
Goed gestructureerde code is opgedeeld in logische en goed benoemde classes en functies. De functies en de classen hebben een duidelijke scheiding in verantwoordelijkheid (seperation of concern). Wanneer je nadenkt over de structuur van je code onthoud dan deze regel:

Code moet een duidelijk doel hebben

Als je moeite hebt met het geven van namen aan je classes en functies, dan heeft deze geen duidelijk doel en doet het een heleboel dingen.

Super functies
Iedereen herkent deze super functies wel. Een functie of een SQL code die uit meer dan 2000 regels bestaat . Een stuk code die je niet wilt aanraken omdat het teveel tijd kost om weer uit te zoeken hoe deze ook alweer werkt. En die daarom maar blijft bestaan in zijn huidige staat. Elke keer als daar weer iets aangepast moet worden of toegevoegd, kost het weer extra tijd omdat er uitgezocht moet worden wat elk onderdeel nu precies doet.

Slechte code is niet te begrijpen door het te lezen, je moet het stap voor stap doornemen om te zien welke regel wat doet. Dit is natuurlijk een tijdrovende taak die je wilt vermijden.


Andere blogartikelen

De kracht van personalisatie in B2B Leadgeneratie
De kracht van personalisatie in B2B Leadgeneratie

03 November 2023

Hoe u uw B2B klanten kunt nurturen en uw verkoop kunt stimuleren
Hoe u uw B2B klanten kunt nurturen en uw verkoop kunt stimuleren

20 October 2023

Creëer synergie tussen B2B SEA en B2B SEO
Creëer synergie tussen B2B SEA en B2B SEO

11 October 2023

Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer