Entity Framework  - AddOrUpdate header image

Entity Framework - AddOrUpdate

Gegevens opslaan of bewerken is een veel voorkomende taak op een website. Vooral bij het beheren van de website dit bijna dagelijks voor. Voor een gebruiker van het beheer lijken deze twee acties erg op elkaar. Voor het aanmaken van bijvoorbeeld een product dient een kort formulier ingevuld te worden met een aantal gegevens van het product. Bij het bewerken wordt hetzelfde formulier getoond met alle gegevens al ingevuld. Hier kunnen wijzigingen in worden gemaakt die vervolgens weer worden opgeslagen.

Binnen Entity Framework zijn dit echter twee verschillende bewerkingen. Met de ‘Add’ functie kan een rij worden toegevoegd aan een tabel met nieuwe gegevens. Via ‘Update’ kan een bestaande rij worden bijgewerkt.

Overigens is het mogelijk om deze beide stappen samen te voegen. Hiervoor is de AddOrUpdate functie. Hiermee wordt in de database gecontroleerd of de rij al bestaat en zo niet, dan wordt deze eerst aangemaakt.

Handig of onhandig?

Hoewel de AddOrUpdate functie in eerste instantie hiermee erg handig lijkt blijkt dit achter de schermen toch net iets anders te liggen. Deze functie is bedoeld voor migraties, het aanpassen van een tabel waarbij gegevens van Ă©Ă©n tabel worden overgezet naar een andere tabel.

Bij de AddOrUpdate functie worden taken namelijk eigenlijk dubbel uitgevoerd. Voordat de gegevens worden opgeslagen, wordt eerst het origineel opgehaald om te vergelijken of deze overeen komt met de nieuw opgeslagen gegevens. Vervolgens worden alle gegevens doorgestuurd naar de database om deze overnieuw op te slaan. Hier worden dus twee connecties gemaakt met de database wat ook in Ă©Ă©n keer had gekund.

Verder wordt er ook geen rekening gehouden met welke velden zijn aangepast. Alle velden worden overschreven. Ook als er niets in een veld is ingevuld.

Conclusie

Hoewel de AddOrUpdate in een aantal scenario’s handig kan zijn, is het over het algemeen beter om de losse Add en Update functies te gebruiken. Dit geeft meer controle over hoe en wat er wordt opgeslagen.


Andere blogartikelen

De kracht van personalisatie in B2B Leadgeneratie
De kracht van personalisatie in B2B Leadgeneratie

03 November 2023

Hoe u uw B2B klanten kunt nurturen en uw verkoop kunt stimuleren
Hoe u uw B2B klanten kunt nurturen en uw verkoop kunt stimuleren

20 October 2023

Creëer synergie tussen B2B SEA en B2B SEO
Creëer synergie tussen B2B SEA en B2B SEO

11 October 2023

Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer