Introductie tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming header image

Introductie tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming

Er is een nieuwe privacywetgeving: vanaf 25 mei 2018 wordt de huidige wetgeving vervangen door de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De AVG is ook wel bekend als de Generated Data Protection Regulation (DGPR). Het doel van de nieuwe privacywetgeving is het reguleren van de omgang met persoonsgegevens. De wetgeving gaat gelden voor alle organisaties die persoonsgegevens verwerken.

Waarom de AVG?

Elk EU lidstaat heeft momenteel nog een eigen privacywet. Deze zijn allemaal gebaseerd op de Europese privacyrichtlijn uit 1995, toen internet nog in de kinderschoenen stond. Internet heeft in de huidige gedigitaliseerde samenleving een belangrijk invloed op ons leven. Daarom is het tijd om de nationale wetten aan te passen. Wanneer de AVG van toepassing is, zal er nog maar Ă©Ă©n privacywet gelden in de Europese Unie.

Organisaties hoeven dan maar met Ă©Ă©n privacytoezichthouder zaken te doen als zij grensoverschrijdende gegevensverwerkingen uitvoeren. Er is sprake van grensoverschrijdende gegevensverwerkingen wanneer een organisatie persoonsgegevens verwerkt in verschillende EU-lidstaten, of de verwerkingen impact hebben in meerdere lidstaten. Deze leidende toezichthouder is de EU-lidstaat waar de hoofdvestiging van de organisatie gevestigd is.

Waar is de AVG geldig?

Wanneer een betrokkene binnen de Europese Economische Ruimte (EER) verblijft, is de privacywetgeving van toepassing. De Europese Economische Ruimte bestaat uit de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Het maakt niet uit waar de verwerkingsverantwoordelijke (organisatie) gevestigd is. Dit betekent dat de AVG ook geldt wanneer een Japanse toerist in Nederland een website bezoekt van een organisatie die in Spanje gevestigd is.

Wanneer organisaties niet voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming, riskeren zij een boetes tot 20 miljoen euro of 4% van de wereldwijde omzet. Daarom is het belangrijk dat u persoonsgegevens op de juiste manier verwerkt.

Wilt u weten of u persoonsgegevens op de juiste manier verwerkt? Lees dan in deze blog hoe u kunt voorbereiden op de AVG.


Andere blogartikelen

De kracht van personalisatie in B2B Leadgeneratie
De kracht van personalisatie in B2B Leadgeneratie

03 November 2023

Hoe u uw B2B klanten kunt nurturen en uw verkoop kunt stimuleren
Hoe u uw B2B klanten kunt nurturen en uw verkoop kunt stimuleren

20 October 2023

Creëer synergie tussen B2B SEA en B2B SEO
Creëer synergie tussen B2B SEA en B2B SEO

11 October 2023

Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer