Wat zijn persoonsgegevens onder de AVG? header image

Wat zijn persoonsgegevens onder de AVG?

Wanneer de nieuwe privacywet de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 van toepassing is, wordt de omgang met persoonsgegevens beter gereguleerd. Maar wat zijn persoonsgegevens eigenlijk?

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens zijn persoonsgegevens “alle informatie over een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon”. Met andere woorden, de informatie gaat of direct over iemand, of kan naar deze persoon worden herleid. Natuurlijke persoon houdt in dat gegevens van organisaties of overleden personen niet onder persoonsgegevens vallen.

Verwerken is “alle handelingen die een organisatie kan uitvoeren met persoonsgegevens, van verzamelen tot vernietigen”. Dit is een ruim begrip. U kunt er van uitgaan dat alle handelingen binnen het bedrijfsproces onder verwerken vallen.

Er zijn verschillende soorten persoonsgegevens. Voorbeelden van ‘gewone’ persoonsgegevens zijn:

  • Naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres (NAWTE)
  • Geboortedatum
  • IP-adres
  • Locatiegegevens
  • Klantprofiel
  • Aankoopgeschiedenis
  • Klikgedrag

U mag als organisatie niet zomaar persoonsgegevens verwerken. Voor het verwerken van persoonsgegevens heeft u een wettelijke grondslag nodig. Het verwerken van persoonsgegevens moet altijd gebaseerd zijn op minstens Ă©Ă©n van de AVG-grondslagen. Voor meer informatie over de AVG-grondslagen, lees dan hier het artikel van Autoriteit Persoonsgegevens.

Wanneer u als organisatie gevoelige gegevens verwerkt, moet u deze nog meer beschermen. Gegevens zoals informatie over iemand gezondheid en financiële gegevens vallen onder bijzondere persoonsgegevens. Verwerkt u bijzondere persoonsgegevens, en wilt u weten of u deze onder de AVG nog mag verwerken, lees dan dit artikel van de Autoriteit Persoonsgegevens.

U weet nu wat persoonsgegevens zijn en waarom u deze informatie goed moet beschermen. U kunt in mijn volgende blogs lezen wat voor gevolg dit heeft op de plichten van organisaties en de wat de rechten van betrokkenen zijn onder de AVG.


Andere blogartikelen

De kracht van personalisatie in B2B Leadgeneratie
De kracht van personalisatie in B2B Leadgeneratie

03 November 2023

Hoe u uw B2B klanten kunt nurturen en uw verkoop kunt stimuleren
Hoe u uw B2B klanten kunt nurturen en uw verkoop kunt stimuleren

20 October 2023

Creëer synergie tussen B2B SEA en B2B SEO
Creëer synergie tussen B2B SEA en B2B SEO

11 October 2023

Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer