Wordpress B2B website en de risico's
Wordpress is Ă©Ă©n van de meeste gebruikte content management systemen (CMS). Met Wordpress kun je eenvoudig een B2B website maken en onderhouden. De enorme populariteit komt mede doordat er geen kosten aan verbonden zijn. Ook zijn er voor Wordpress veel gratis plugins gratis beschikbaar, die extra standaard functionaliteit bieden. Doordat er veel gratis beschikbare plugins zijn voor Wordpress, zijn op het eerste oog de kosten voor een Wordpress site relatief laag. Door deze laagdrempeligheid kleven er ook risicoâs aan het gebruik van een Wordpress B2B website. Dit artikel gaat in op deze risicoâs.
1. Plugins
Op dit moment zijn er meer dan 30.000 plugins gratis beschikbaar voor Wordpress. De plugins zijn het hart van Wordpress. Met een plugin kan er extra functionaliteit worden toegevoegd. Deze plugins worden gemaakt door ontwikkelaars wereldwijd,die enthousiast zijn over Wordpress en graag hun gemaakte functionaliteit gratis willen delen.
Het probleem met veel van deze gratis plugins is dat ze:
- vaak verouderd zijn,
- vol met fouten zitten,
- beveiligingslekken bevatten,
- de website vertragen.
Bij het installeren van een nieuwe plugin kan van alles misgaan, omdat er geen controle is. Ook als een plugin veelvuldig gebruikt, betekent het niet dat deze veilig is en er onderhoud op wordt gepleegd.
2. Niet geoptimaliseerd voor zoekmachines
Wordpress niet geoptimaliseerd voor zoekmachines. Wordpress moet zoekmachine vriendelijk worden gemaakt door middel van Ă©Ă©n van de vele beschikbare plugins. Aangezien je in dat geval de textuele content en de SEO instellingen in een aparte plugin moet bijwerken, betekent dit dat je je website op verschillende plekken moet bijwerken, hetgeen snel zeer onoverzichtelijk wordt, waarbij vaak de SEO instellingen een ondergeschoven kindje blijken te worden.
3. Beveiligingsproblemen
Er worden regelmatig nieuwe beveiligingsproblemen gevonden in Wordpress. Deze beveiligingsproblemen worden in de meeste gevallen snel opgelost. Het is daarna aan de webhoster om deze nieuwe versie uit te rollen op zijn server om ervoor te zorgen dat de beveiligingsproblemen echt zijn opgelost.
Bij de laatste stap gaat het vaak mis. De updates worden niet uitgevoerd omdat dit wordt vergeten of omdat het gewoon niet gedaan wordt. De website draait immers zonder problemen.
Volgens de website van Secunia die beveiligingsproblemen in kaart brengt zijn er op dit moment meer dan 950 openstaande problemen in Wordpress of een plugin van Wordpress.
4. Open Source is niet altijd beter
De bron van Wordpress is openbaar. Iedereen kan deze dus inzien en indien gewenst aanpassen om zijn eigen versie van Wordpress te maken. Wordpress is mede door zijn open karakter populair. Veel mensen denken dat Open Source beter is. De bron is namelijk open en iedereen kan fouten opsporen die in deze code zit. Hierdoor is de verwachting dat er minder beveiligingslekken in zitten.
Maar Open Source is niet altijd beter. Zo is er geen direct support indien er iets mis gaat. In het geval van Wordpress is er een forum beschikbaar waar om hulp gevraagd kan worden en is er een handleiding beschikbaar. Professionele support is er niet.
Open source is ook niet altijd veiliger. Het is waar dat meer ogen meer zien, maar als niemand een expert is op het gebied van beveiliging, zal een beveiligingsprobleem blijven bestaan, totdat iemand deze ontdekt of tot er misbruik van wordt gemaakt. Omdat Wordpress zo populair is, is het altijd een gewild doelwit van hackers. Omdat er namelijk veel sites tegelijk aangevallen kunnen worden.
Wilt u een snelle en eenvoudig te beheren B2B website die meetbaar en met positief rendement bijdraagt aan het realiseren van verkoopdoelstellingen? Neem contact met ons op.