HBO - Software Engineer stage bij Sigma Solutions.

Auteur Koen van der Fluit 14 februari 2022Leestijd: 3 minuten

In dit nieuwsitem zal er beschreven worden wat voor opleiding ik heb gedaan, hoe ik bij Sigma Solutions terecht ben gekomen en hoe het was om er een tweedejaars stage te lopen. Hopelijk kan ik hiermee mogelijke studenten of geïnteresseerde wat inzage geven over hoe dat is verlopen en wat ik hier heb kunnen leren.

Opleiding

Terwijl ik stage liep bij Sigma Solutions was ik een tweedejaars student van de HBO Software Engineer opleiding aan de Hogeschool van Amsterdam. Hierbij deed ik de stage in het eerste semester van het tweede jaar.

Hiervoor heb een drie jarige MBO 4 opleiding tot applicatie ontwikkelaar gedaan op het Horizon College in Alkmaar.

Zoektocht

Gezien ik op dat moment woonde in de omgeving van Alkmaar, maar op school zat in Amsterdam, leek het me een mooie kans om dichterbij ook een stage te zoeken. Vanuit de HVA stagebank kon ik toentertijd niks in de omgeving vinden wat me echt aantrok.

Ik was specifiek opzoek naar een bedrijf dat werkte met C#/ASP.NET. Hierbij ben ik via Google en Google maps gaan kijken in en rond Alkmaar wat voor bedrijven er allemaal waren. Sigma Solutions kwam hierbij snel op mijn lijstje te staan.

Nadat ik mijn sollicitatiebrief had verzonden, werd ik uitgenodigd voor een gesprek. Hierbij werd mij uitgelegd wat Sigma Solutions allemaal doet en wat ze gebruiken voor de ontwikkeling (ontwikkelingstechnieken, projecten en programmeertalen). Nadat ik verteld had wat mijn ervaringen allemaal waren, sloten we een gezellig en interessant sollicitatiegesprek af. Een klein poosje later werd ik gebeld dat ze geïnteresseerd waren en de uitdaging met mij aan wilde gaan.

Opdracht

De hoofdopdracht waar ik bij Sigma Solutions voornamelijk mee ben bezig geweest, was het: ontwerpen, realiseren en documenteren van een nieuw deploymentsysteem. Het belangrijkste aspect van dit systeem was dat het nieuwe websites op basis van de starterkits van Sigma Solutions moest kunnen neer zitten.

Hiervoor heb ik een losse webapplicatie neergezet waarin de medewerkers van Sigma solutions inzicht kregen in de bestaande websites en waar ze een taak konden aanmaken voor het aanmaken van nieuwe website.

Deze taak werd vervolgens verwerkt door de gekozen web- en databaseservers. De losse applicaties op deze servers zorgen er vervolgens voor dat alle benodigdheden werden klaargezet, services werden aangemaakt en dat de configuratie van de site werd aangepast.

Het systeem was zo opgezet zodat je er makkelijk nieuwe web/database servers aan kon toevoegen. Zo hadden ze een schaalbare oplossing waardoor medewerkers minder tijd besteedden aan het handmatig opzetten van de websites van Sigma Solutions.

Begeleiding

Tijdens mijn stage werd ik begeleid door Vincent Karsten. Hij heeft me tijdens mijn stage veel kunnen bijleren over C# en .NET, kritisch nadenken over wat ik nu precies aan het maken was en een stukje project management.

Bij Sigma Solutions zijn de lijnen vaak heel erg kort. Als je met een probleem zit of een vraag hebt, is er altijd wel een collega beschikbaar die je kan helpen. Het fijne eraan is dat niemand het ook erg vind als je iets vraag. Je kunt tenslotte niet alles weten en aan het einde van dag moet je met elkaar allemaal waarmaken.

Ervaring

Tijdens mijn stage bij Sigma Solutions ervaarde ik een rustige, laagdrempelige, prettige bedrijfssfeer. Zo merk je eigenlijk geen gevoel van hiërarchie. Of je nu met een afdelingsmanager of de eigenaren praat, daar merkte je eigenlijk niet zoveel van. Vanuit een professioneel standpunt is dat natuurlijk anders, maar tijdens normale gesprekken van persoon tot persoon merk je daar eigenlijk niks van.

Ik heb het hier erg naar mijn zin gehad en mezelf persoonlijk en professioneel goed kunnen ontwikkelen. Na mijn stage ben ik naast de schooluurtjes nog parttime blijven werken en heb ik na mijn studie ook een baan aangeboden gekregen. Ik zou het tweede en vierdejaars Software Engineers zeker aanraden om hier stage te komen lopen.

Wie weet…. Tot dan!

Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer