Terugblik op mijn afstudeerstage bij Sigma Solutions

Gepubliceerd op 23 juni 2023Leestijd: 5 minuten

Hi! Ik ben Yara Zandvliet en ik heb de afgelopen 20 weken stage gelopen bij Sigma Solutions als stagiair online marketing. Ik volg de Bachelor International Business aan NHL Stenden Universities of Applied Sciences, en om af te studeren moet ik een scriptie schrijven. Tijdens mijn zoektocht naar een geschikte afstudeerplek hoorde ik over Sigma Solutions via een studiegenoot die ook uit de regio Noord-Holland kwam. Zij had al gesprekken lopen met Sigma Solutions, maar had uiteindelijk besloten een tussen halfjaar te nemen. Zij vertelde mij over het positieve contact met Sigma Solutions. Ook had Sigma Solutions al interessante onderzoeksonderwerpen met een internationaal aspect opgenoemd, wat een vereiste was voor mijn opleiding. Hierdoor besloot ik om zelf ook een sollicitatie te versturen. 

Mijn werkzaamheden voor Sigma Solutions 

Ondanks dat ik voor het schrijven van mijn scriptie niet verplicht was vanuit mijn opleiding om mee te werken aan de dagelijkse werkzaamheden van het bedrijf, was er in overleg met Sigma Solutions besloten om 2.5 dag in de week mee te werken. Dit gaf als grootste voordeel dat ik alvast relevante werkervaring kon opdoen binnen één van mijn vakgebieden van mijn opleiding, marketing. Daarnaast leerde ik zo automatisch meer over het bedrijf, wat mij ook erg hielp bij het schrijven van mijn scriptie. Bij Sigma Solutions heb ik veel diverse meewerkactiviteiten mogen verrichten als stagiair online marketing. Ik hield mij voornamelijk bezig met werkzaamheden voor de klanten van Sigma Solutions, maar ook wel eens een taak voor Sigma Solutions zelf. Onderstaand een greep uit de werkzaamheden: 

  • SEO optimalisatie van teksten en productpagina’s 
  • Schrijven van blogs en andere SEO content 
  • Creëren en plaatsen van social media content 
  • Product Information Management (PIM) activiteiten 
  • Opstellen en versturen van nieuwsbrieven (e-mailmarketing) 
  • Opstellen en plaatsen van vacatures 
  • Managen van Google Ads  
  • Cases opstellen voor Sigma Solutions aan de hand van interviews 

De werkzaamheden werden vaak al van tevoren ingepland zodat er op tijd naar een briefing/verdere uitleg kon worden gevraagd bij de klantverantwoordelijke. Dit was erg fijn, want zo konden de taken vrijwel altijd binnen de gegeven tijd worden afgerond en opgeleverd. Veel van deze werkzaamheden had ik nog niet eerder uitgevoerd, bijvoorbeeld het managen van Google Ads accounts. Bij Sigma Solutions krijg je de kans om hiervoor tijdens werktijd een certificaat te behalen. Deze kans had ik dan ook gegrepen, en al snel kon ik aan de slag. 

Begeleiding tijdens de stageperiode 

Ik heb mijn begeleiding tijdens mijn stageperiode als prettig ervaren. Ik werd vanaf het begin begeleid door Kevin Keijner en hem had ik ook al tijdens mijn sollicitatieprocedure leren kennen. Daarnaast was er aan het begin van mijn stageperiode ook nog een teamlead van de marketing afdeling. Dit vergemakkelijkte het opstartproces aangezien er een extra persoon was die hulp bood en dingen kon uitleggen wat betreft de werkzaamheden. Elke week was er een gesprek met mijn stagebegeleider om de taken van de week door te nemen, dit heette een Weekly. Hierin kon je alvast aangeven over welke taken je nog een briefing moest krijgen of eventuele vragen stellen. Daarnaast was het ook gewoon een gesprek over hoe het met jou en je persoonlijke voortgang ging. Ik ben goed begeleid door Kevin en ik heb ook wel veel vrijheid gekregen om individueel te werken. Ook wordt er bij Sigma Solutions goed rekening gehouden met je gesteldheid.  

Begeleiding bij mijn scriptie 

Voor mijn opleiding moest mijn onderzoeksonderwerp al ver voor de begindatum van de stage bekend zijn. Daardoor had ik dit al tijdens mijn sollicitatieprocedure besproken met Sigma Solutions. Zij gaven wat onderwerpen aan die voor hun interessant zouden zijn, en zelf had ik ook een paar onderwerpen bedacht. Uiteindelijk hadden we gekozen voor een onderzoek naar hun potentiële, internationale klant. Ik was erg te spreken over de manier waarop we snel tot een onderwerp waren gekomen. Dit kon ik dan verder uitwerken en op tijd opleveren bij mijn opleiding. Later had ik het onderzoek verder gedefinieerd naar een onderzoek naar de ‘Customer Insights’ van de potentiële, internationale klant met als doel om een adviesplan ter support van hun huidige marketingstrategie te kunnen inleveren.  

Tijdens de eerdergenoemde ‘Weekly’, kreeg je de kans om je scriptie te bespreken met je stagebegeleider. Elke week kon je een update geven en eventuele informatie opvragen. Ook kon je altijd aangeven of je nog wat nodig had, zoals feedback of bijvoorbeeld het invullen van bepaalde formulieren. Naast mijn stagebegeleider waren ook de andere collega’s van Sigma Solutions erg betrokken bij de scripties van de afstudeerstagiairs. Je kon bij iedereen terecht als je informatie nodig had of advies. Aangezien er veel jonge mensen werken bij Sigma Solutions, wisten zij nog veel af van hoe zij hun scriptie hadden aangepakt.  

Een (afstudeer)stage bij Sigma Solutions 

Een (afstudeer)stage bij Sigma Solutions raad ik zeker aan. Naast het feit dat je echt de kans krijgt om ervaring op te doen op het gebied van digitale marketing, word je ook op persoonlijk gebied sterker. Je krijgt veel verantwoordelijkheid en de kans om direct contact met de klanten van Sigma Solutions te onderhouden. Dit is goed voor je ontwikkeling met klantcontact en je communicatie skills, maar het maakt je ook een stukje professioneler. Daarnaast word je bij Sigma Solutions goed uitgedaagd en kan het zijn dat je soms uit je comfortzone moet gaan. Dit is erg goed voor je persoonlijke ontwikkeling en zelfvertrouwen en zo leer je ook het meeste. 

Verder is Sigma Solutions ook gewoon een leuke werkplek met een betrokken team. Je bent deel van het team vanaf dag één en ze doen er alles aan om je op je plek te laten voelen. Er zijn veel duidelijkheden binnen de organisatie en persoonlijk vind ik dat dingen goed geregeld zijn. Dit werkt gewoon fijn en zorgt ervoor dat je elke dag goed aan de slag kan. Daarnaast is de lunch bij Sigma Solutions geregeld, krijg je de mogelijkheid om een wandelingetje te maken in de pauze, en is er elke vrijdagmiddag een drankje beschikbaar. Iedereen is erg open naar elkaar en naar nieuwe mensen, dus dat zorgt er ook voor dat de sfeer bij dit bedrijf goed is. 

Wil jij ook stage lopen bij een innovatief en betrokken bedrijf waar je de kans krijgt om jezelf op meerdere aspecten te ontwikkelen? Bekijk dan nu onze vacatures!

Open Nieuwsbrief Inschrijving Footer