- Hoe kan ik mijn website sneller maken?
- Wat is een 'snelle website'?
- Wat heeft er allemaal invloed op de snelheid van mijn website?
- Kan ik zelf mijn website sneller maken?
- Hoe snel moet mijn website zijn?
- Waar kan ik de snelheid van mijn website mee testen?
- Wat vertraagt de snelheid van mijn website?
- Met welke tools kan ik de snelheid van mijn website testen?
- Hoe maak ik zelf eenvoudig mijn website sneller?
- Waarom is een snelle website belangrijk?
- Hoe kan ik mijn website sneller maken?
Het versnellen van jouw website kan op verschillende manieren. Iedere website is in structuur immers net iets anders dan de volgende website. Je kan beginnen met het uitvoeren van verschillende snelheidstests met online tools als GTMetrix of Google Pagespeed Insights. Met de score en de inzichten die je uit deze tools haalt kun je vervolgens aan de slag met de aanpassingen om de snelheid van jouw website de optimaliseren. Denk hierbij aan het verkleinen van afbeeldingen, het verwijderen van irrelevante content en het bijhouden van het bestandsbeheer of de mediabank van jouw CMS.
- Wat is een 'snelle website'?
Snelheid is subjectief. Wat voor de een als snel wordt ervaren, kan voor de ander alweer veel te langzaam zijn. De vuistregel is om altijd te streven naar een pagina laadtijd van 2 seconden of minder. Als het langer duurt dan 2 seconden om jouw pagina's te laden dan bestaat de kans dat je een heleboel bezoekers misloopt, zowel via desktop als een ander apparaat. Een snelle website is dus over het algemeen een website waarvan de laadtijd van de pagina's minder dan 2 seconden zijn.
- Wat heeft er allemaal invloed op de snelheid van mijn website?
De snelheid van jouw website is afhankelijk van meerdere factoren. De opbouw van jouw website heeft veruit het meeste invloed op de laadtijd van jouw pagina's. Daarnaast kunnen factoren zoals het moeten inladen van veel video's, afbeeldingen en grote stukken tekst ervoor zorgen dat het langer duurt om jouw pagina's in te laden. Doe bijvoorbeeld een snelheidstest met online tools als GTMetrix en Google Pagespeed Insights om te bekijken waar jouw website geoptimaliseerd kan worden.
- Kan ik zelf mijn website sneller maken?
De snelheid van jouw website is in sommige gevallen eenvoudig te optimaliseren door de bestandsformaten van afbeeldingen en andere documentatie te verkleinen en door minder content te plaatsen op pagina's die minder relevant zijn voor de bezoeker. Ook kan het aantal pagina's op jouw website een rol spelen in de laadtijd van jouw pagina's.
- Hoe snel moet mijn website zijn?
Naast de optimalisaties die jij zelf kan uitvoeren voor jouw website, heb je vaak de hosting van jouw website en de internetsnelheid van jouw bezoekers niet in de hand. Probeer echter in alle gevallen te mikken op een laadtijd van tussen de 1 en 3 seconden voor een optimale gebruikservaring voor jouw bezoekers en ranking in zoekmachines.
- Waar kan ik de snelheid van mijn website mee testen?
Naast het feit dat je de verschillende pagina's op jouw website kan bezoeken om te testen of ze snel (genoeg) inladen, zijn er tegenwoordig ook een heleboel online tools die jou kunnen helpen met het optimaliseren van de snelheid van jouw website. Tools als GTMetrix, Google Pagespeed Insights en Pingdom maken alle elementen die geoptimaliseerd kunnen worden gemakkelijk en inzichtelijk, zodat je direct wat met de uitkomsten kan doen uit deze tests.
- Wat vertraagt de snelheid van mijn website?
Grote bestanden zoals video's of PDF's op een pagina, pagina's met veel tekst en een verouderde structuur zijn voorbeelden van waarom jouw website vertraagt. Het kan echter ook zo zijn dat de hosting van jouw website het knelpunt is. Om duidelijke conclusies te kunnen trekken raden wij het aan om in gesprek te gaan met een webdesignbureau.
- Met welke tools kan ik de snelheid van mijn website testen?
Er zijn tegenwoordig veel verschillende tools beschikbaar die jij kan gebruiken om de snelheid van jouw website te testen. In de meeste gevallen zijn deze tools gratis, en betaal je pas als je gebruik wilt maken van de tools die je diepere inzichten kunnen bieden. Voorbeelden van veelgebruikte gratis tools om jouw websitesnelheid te meten zijn GTMetrix, Google Pagespeed Insights en Pingdom.
- Hoe maak ik zelf eenvoudig mijn website sneller?
Begin altijd met een test om te toetsen waar jouw website op dit moment staat. Voorbeelden van aanpassingen die jij zelf eenvoudig kan doen om jouw website sneller te maken zijn het verkleinen van bestandsformaten van bijvoorbeeld video's, foto's en andere documentatie, het bijhouden van het bestandsbeheer en om je website alleen te vullen met content die er daadwerkelijk toe doet!
- Waarom is een snelle website belangrijk?
Een snelle website zorgt niet alleen voor een betere gebruikservaring voor jouw bezoekers en gebruikers, ook zullen zoekmachines jouw website hoger ranken in de zoekresultatenpagina's op het moment dat jouw website voldoende snel is. Een snelle website is dus niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor de gebruiker!